5 Ağustos 2016 Cuma

SINIRLARIN DIŞINDA GO

Duvarların dışındaki Go oldukça yenidir. Birkaç maceraperst, gözüpek denizciler, diplomatlar, ve yazarlar ve özellikle geçen yüzyılın sonlarında kendini bir kitaba adayan Alman Korschelt bu oyunun Avrupa’daki ekicileridirler.  İyi satranç oyuncusu Edward Lasker, fakat başka yerlerde Go’ya başlayan Emanuel ile karıştırılmaması gerekir, bir başka velidir. Amerika’da Japon göçmenler oyunun yayılmasına katkıda bulunmuşlardır.
Avrupa Şampiyonası 1957 de ihdas edilmiş ve on yıl boyunca Almanya’nın ev sahipliğinde yapılmıştır; daha sonra Fransa 1969 da ilişkiye geçmiş veM.Lim Yoo Jong’un elinde yetişmeye başlayan üç kişiden biri olan Patrick Merisert-Coffinières 1976 da Avrupa Şampiyonu olmuştur.
Daha sonraki on yılda gelişmeler ağır olmuştur. Şimdi bütün Avrupa ülkelerinde ve beş kıtada ciddi Go oynanmaktadır. Amatörlere tahsis edilen bir dünya şampiyonası 1978 de ihdas edilmiş ve Tokyo her sene daha fazla temsilciyi kabul eder hale gelmiştir.
Michael Redmond, 18indeki deki Amerikalı, 1981 de profesyonel oldu.
Go artık bir Japon imtiyazı değil, Çin'den gelen acil tehdit veya dişleri daha uzun ve keskin genç kuşak var. Uluslararası Go Federasyonu, sonunda her zaman olduğu gibi genç bir Çinli’nin götürdüğü, 40 Dünya Amatörler Şampiyonluğu sırasında 1982 de, Sakata’nın başkanlığında,kurulmuştur.

Aynı yıl Çinliler, Japon oyuncularla dostluk partilerinin dışında da karşılaşmalarını sağlayacak profesyonel bir sistem oluşturmuşlardır.

Avrupa’da, Schemper ve Van  Zeijst yönetimindeki dalga dalga yayılan hareket, özellikle okul çocukları üzerine yoğunlaşmış organizasyon çabaları, İngiltere de olduğu gibi Fransada da henüz daha emekleme devresinde: mamafih büyük şehirlerin ve diğer küçüklerin bazı klüpleri var. İlk profesyonel fransız şampiyonlar doğmuş olmalı ve bunlar, her kim olursa olsun onunla eşit güçte yarışabilecekler bir yerlerde gizleniyor olmalı: ilk 9-Dan* kendiliğinden bir kuşağın ürünü olmayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder