5 Ağustos 2016 Cuma

Japonyada ve başka yerlerde Go

Bir çinli şair “Dünya, kuralları gereksiz yer karmaşık bir Go oyunudur” der.

Aşırı sade: kare bir alan, sırayla konan taşlar: aşağı yukarı doğal olarak doğduğu söylenebileceklerin dışında hiçbir kural yok, Sonuç: Hoş bir baş dönmesi veren olasıklar, ince zeka, güzellikle dolu bir oyun. Go ne olursa olsun, açık ve saf, muhteşemliğiyle evrensel ve çok yakın bir tarihe kadar da milli bir oyunu idi,  Japonların.

AKTÜALİTE
Oyuncuları Japondur veya komşu ülkelerden gelmişlerdir: Çin ve Kore.Bütün bir yıl boyunca birbirleriyle karşılaşır ve büyük basın ve televizyon zincirlerinin finansörlüğünde düzenlenen turnuvalarda-ki unvanları elde etmek için yarışırlar. Fujisawa Shuko 57 yaşında değişmez Kisei* olarak, ihdas edildiği 1976’dan beri bu en büyük unvanın sahibi. Shuko, son yirmi yılın en büyük oyuncusu olarak, Go’nun bir numaralı ismi haline 50 yaşını geçtikten sonra geldi. Kendisine çok parti kaybettirebilecek meşhur rakiplerini eliyerek bu hale geldi.

Kendisinin sake'ye olan düşkünlüğünü inkar etmeyerek; "Bütün herkes günlerimi içkiyle geçirdiğim için,beni islah olmaz bir sarhoş olarak algılıyor. Fakat ben her sabah saat dörtte kalkar ve çalışırım. Bütün önemli turnuvalrın partilerini incelerim, ayrıca büyük ustalrın geçmişteki partilerini yeniden üretirim. Herhangi bir insandan daha fazla çalışırım."

En önemli rakiplerini tanıyalım.
Cho Chi kun  Koreli küçük harika, 25 yaşında, Kisei'den sonraki en önemlileri olan Meijin ve Honinbo unvanlarına sahip olmuştur. Cho henüz Shuko ile karşılaşmamıştır. Onun yenilmesi en zor oyuncu olduğu söylenir: kolay teslim olmaz.

Otake, stil sahibi, kırklarında, küçük ve canlı, Judan ve Gosei unvanlarının sahibi. Hızlı bir oyuncu, 'yenmek için en hızlı'. Kötü dönemleri olmuştur.

Kato, öldürücü, o da Tengen ve Oza. Otuz beşinde, Cho tarafından taltif edildi. Hiç kimse onun karşısına titremeden oturamaz.

Rin, Otake gibi 40'ında, Şangay Çinlisi, a la carrure, imposante, birkaç yıldır önemli bir unvan elde edemedi, fakat çoğu zaman finalist oldu. İki kere Shuko ile kapıştı, ikincisinde zafere çok yaklaştı. Hızlı zamnı 1970 ile 75.

Ishida, 34 yaşında, biligsayarcı, parti sonu uzmanı, 170-75 yıllarının en gözde oyuncusu. Otake, Kato, Rin ve İshida Kisei'nin iddialılarıydılar ve Fujisawa tarafından yenildiler.

Takemiya, 31 yaşında, Kisei'ye katılmadı, fakat iki kez Honinbo unvanını elde etti. Shuko'nun dediği gibi "son zamanlarda Go'nun ne olduğuyla ilgili bazı şüpheler duymaya başladı."

Sakata, nihayet, 60 yıldan beri kolay kolay kırılmayacak, 60'dan fazla unvanın sahibi oldu. Sakata "traş bıçağı",  taklit edilemez birinci isim, herkes tarafından tanınan büyük yetenek.

Bir kaç diğer 9-Dan'la birlikte, en üst seviyede, profesyoneller federasyonu tarafından kabul görmüş, aktüalitenin şöhreti, uzun ve hareketli bir tarhin mirascısı yaklaşık 500 oyunculuk küçük bir grup ortaya çıkar.  
Bu tarih şüphesiz Tibet'in yüksek yaylalarında ortaya çıkmış, oradan da Çin üzerinden Japonya'ya gelmiştir.

Edo, klasik çağ, 1600 ila 1867, Go'nun serpilme yıllarıdır. Meiji çağından ve Japonya'nın endüstrileşmesinden sonra, bir kriz ve zorluk devri başlar.

Modern Go, doğumu leg olan, Honinba'ların  sonuncusu Shusai tarafından 1938 de Go Federasyononunun kurulmasıyla birlikte yıllık turnuvalar ve oyunun uluslararasılaşması ile belirginleşen yeni bir dönem başlar.

*Önem sırasına göre 7 en büyük unvan şunlardır: Kisei, Meijin, Honinbo, Hudan, Tenzeg, Oza ve Gosei. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder